Suomessa on järjestetty tähän mennessä kolme WordCampia: Tampereella vuonna 2015 ja Helsingissä vuosina 2016 sekä 2017. Ensimmäistä WordCampia järjestäessä sen takana olevalla tiimillä ei ollut oikeastaan tietoa kuinka suuri kysyntä olisi. Tapahtuman julkistamisen ja lipunmyynnin jälkeen kysyntää huomattiin olevan, nimittäin liput myytiin loppuun ja tiimi järjesteli tapahtumapaikan kanssa vielä joitain kymmeniä lippuja aiottua enemmän. Suomen ensimmäinen WordCamp oli menestys ja uusi tapahtuma haluttiin ehdottomasti järjestää!
Vuonna 2016 WordCamp kasvoi Helsingissä 250 osallistujan tapahtumaksi ja tiimi järjesti jälleen kerran tapahtumapaikan kanssa lisää lippuja myyntiin. Seuraavana vuonna WordCamp Helsinki 2017 liput myyntiinkin sitten loppuun kahdessa tunnissa ja yhdessä minuutissa (mikä muuten on todennäköisesti ennätys maailman WordCamppien historiassa). Samoihin aikoihin paikalliset tapaamiset olivat alkaneet pyörimään entistä useammalla paikkakunnalla ja niiden osallistujamäärät kasvaneet mukavaa tahtia.
Viimeistään tässä vaiheessa oli selvää, että WordPress-aiheisille tapahtumille on kysyntää. Paljon. Kuitenkin kysynnän ja tapahtumien osallistujamäärän kasvaessa törmättiin tavallaan uuteen ongelmaan: WordCampien kantava ajatus on tarjota mielenkiintoista sisältöä WordPressin kaikenlaisille ja kaikentasoisille käyttäjille. Tämä on kuitenkin äärimmäisen hankalaa yhden lavan tapahtumissa; koodaajat kyllästyvät kuuntelemaan puheita firman pyörittämisestä tai perusasioita ja koodista syvällisesti selittäminen ei tarjoa toisille kävijöille yhtään mitään.
Jo WordCamp Finland 2016 jälkeen oli kevyttä puhetta pienemmän tapahtuman järjestämisestä, mutta asia jäi huulenheiton asteelle hautumaan. Seuraavan vuoden tapahtuman puhujia valitessa herännyt kutina ja jälkikäteen saatu palaute pisti miettimään, pitäisikö järjestää kehittäjille suunnattu WordCamp. Myös WordCamp Centralin Jenny Wong rohkaisi useamman tapahtuman järjestämiseen saman vuoden aikana, kaikkien kun ei tarvitse olla erityisen isoja.
Ajatus jäi jälleen kerran hautumaan hetkeksi, kunnes WordCamp Jyväskylän ympärille alkoi muotoutua tiimi tekemään kehittäjille suunnattua tapahtumaa. Allekirjoittaneen (Timi) lisäksi meillä on mukana Suomen ensimmäisen tapahtuman pääjärjestäjä Daniel, Helsingissä kumpanakin vuonna mukana ollut Sami sekä paikallisina supervoimina Tiia ja Tuomas. Koko tiimi on todella innoissaan uudenlaisen WordCampin pyöräyttämisestä, emmekä malttaisi odottaa helmikuun alkua!
Mitä kehittäjille suunnattu tapahtuma sitten tarkoittaa?
Lyhyesti sanottuna: kehittäjien järjestämä tapahtuma, jonka sisältö kutkuttaa ja tarjoaa oppimiskokemuksia muille kehittäjille.
Koko tiimin tahtotilana on tarjota mielenkiintoinen sekä innostava päivä niin heille jotka ovat painineet WordPressiin liittyvän koodin parissa vuosia, kuin myös uusille ja aloitteleville kehittäjille jotka janoavat oppia uutta. Päivä tulee olemaan sopiva sekoitus mielenkiintoista sisältöä kaikille, jotka ymmärtävät do_action( 'come_to_wcjkl', true )
merkityksen.
Punaisena lankana on pakata tapahtuma täyteen henkilöitä jotka ymmärtävät tavalla tai toisella koodin päälle, eivät kyllästy puhujan suoltaessa teknistä jargonia ja joiden sormet syyhyävät päästä näppäilemään edes muutama rivi koodia. Kuulitte oikein. Mikäli kaikki menee suunnitelmien mukaan, pääsette hakkaamaan näppäimistöä työpajoissa: luomaan koodia, oppimaan uutta tekemisen kautta ja auttamaan WordPressin ytimen kehitystyössä.
PS. Haluatko olla tekemässä suomalaisen WordPress -yhteisön historiaa osallistumalla ensimmäiseen kehittäjille suunnattuun tapahtumaan? Hienoa! Puhujaksi hakeminen (sulkeutuu 26.11. klo 23:59) sekä vapaaehtoisena auttaminen ovat loistavia tapoja tähän, aiempaa kokemusta ei vaadita 🙂
PPS. Kaikkia kiinnostaa varmasti myös lipunmyynnin aukeaminen. Seuraa meitä Twitterissä tai tilaa päivitykset sivuston alalaidasta niin saat ensimmäisenä tiedon koska liput tulevat myyntiin. Kannattaa olla valppaana, lippujen odotetaan suorastaan lentävän käsistä!